Kulinarstvo/ Uncategorized

Kako skuvati u isto vreme dva različita ručka

Pametni recepti ili kako skuvati u isto vreme dva različita ručka… Juneća kapama sa blitvom i Gulaš od junećeg repa. Može?

Cilj nam je da imamo što češće kuvano i domaće na kućnoj trpezi. Možeš da kupiš gotovo jelo u savremenoj pekari ili expres restoranu, ali to je sumnjiv kvalitet. Najverovatnije odmrzavana hrana i piletina puna hormona pred istek roka… To nije ono čime bi se podičili i bez griže savesti pojeli. Kad ne stignemo drugo, onda je to neko polu-rešenje, ali pobedite lenjost i kuvajte svakodnevno ili bar svaki drugi dan. Dobra organizacija će ti uštedeti vreme, a mi ćemo se truditi da ti damo neke ideje… Evo plana…

Svrati sa posla u pouzdanu mesaru, (ja imam poverenja U Meso Market u Sinđelićevoj na Vračaru), kupi meso koje znaš da neće pustiti mnogo vode i koje će se lepo raskuvati… Svrati i na pijacu i kupi blitvu (ona je mnogo zdravija od spanaća koji je nepravedno na boljem glasu), crni i beli luk, paprike, šargarepe…. U bas veliki okrugli tučani Staub (ali nemojte izbegavati kuvanje ni u velikom ovalnom cocottu) staviti kašiku masti i kad se zagreje, dodati i propržiti seckani luk i seckanu slatku papriku. Posoliti i uskoro dodati vode. Dodati iseckano meso na kockice i juneći rep, takodje isečen na komade. Dodati začine , povrće. Pustiti da se krčka u poklopljenoj tučanoj šerpi oko 2h. Za ručak istog dana u velikom staubu ostaviti komade omekšale junetine, a u manji Staub (naprimer 24, jer mu je veličina taman za jedan ručak) odvadite juneći rep i nešto tečnosti da se krcka jos 1h, za gulaš za sutradan uz koji možete dodati prilog od pire krompira ili neku testeninu. U veliki Staub ako je potrebno dodati malo tečnosti, zatim pola šolje hladne vode u koju je ramućeno dve kašike brašna, da bi zgusnuli kapamu i u šerpu dodati i opranu i iseckanu blitvu i kuvati jos 15-tak minuta. Servirati sa kiselim mlekom ili feta sirom, po izboru. Blitvu nije dobro podgrevati, tako da kapamu jedite istog dana, a gulaš od junećeg repa podgrejte sutradan (ako je potrebno zagustite ga na isti način)

Prijatno!


Potrebno:
1 kg junećeg ribića seckanog na kockice
1 juneći rep iseckanog na komade
3 veće glavice crnog luka
2 crvene paprike
3 šargarepe
4 čena belog luka
malo brašna
4 veze blitve
krompir za pire
so, biber, lovor, mirođija, kurkuma,

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

11 − 6 =