Kulinarstvo

Pravi domaći hleb

Kad ti dodje inspiracija da budeš od koristi svom zdravlju i u službi pametne ishrane, evo jednog recepta da ti bude pri ruci…

Rustični hleb sa “vruskavom” koricom

  1. -600g belog brasna200g speltinog brasna
  2. -100gheljdinog br
  3. -600g vode
  4. -7g suvog kvasca

Sve ove sastojke dobro zamešati. Ja imam extra veliki i jak multipraktik i on to radi umesto mene, a ukoliko niste sigurni da li vas može da izdrži ovoliku kolicinu testa, pazite da se ne pregreje. Posle 2 min dodajte i 15g soli.

Ja ostavim multipraktik da se potrudi oko mog testa nekih 10-tak min., u ovom slučaju više njegovog testa, al ja sam kao glavni kuvar 😉… iako još nisam ni ubrašnjavila ruke moje testo će biti dobro umešano. Po potrebi još po neku kašiku belog brasna dodajte da testo ne bude žitko… zatim pokrijte čistom krpom i neka se odmori bar 4h (najbolje je da prenoći).

Kada lepo naraste prebacite ga u tučani pekač. Pekač prethodno zagrejte u rerni, zatim premažite maslinovim uljem i pospite prezlama ili ovsenim pahuljicama ili brasnom da napravite nelepljivu barijeru.

Prebačenu jufku testa rasporedite, pramažite vlažnom četkicom da bi se krupna sol i semenke susama i golice zalepile za testo.

Ako imate vremena ostavite da opet testo malo naraste, ili ako nemate , kao ja po običaju, stavite da se pece. Zagrejana rerna na 200 stepeni i pecite nekih 40 min. u zavisnosti od veličine pekača i debljine testa. Tučane posude imaju veliku prednost jer postižu visoke temperature i korica uvek bude extra pečena, kao hleb sa “patosa” ili pizza kao da je pečena na šamotu u peći…

Eto tajne vrhunskog hleba 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

6 + 6 =