Kulinarstvo

Kompanija STAUB

Priča o STAUB posuđu počinje u francuskoj Alsace regiji. U ovom istorijski bogatom delu, gde se posebna pažnja posvećivala hrani i zanatstvu, Francis Staub je dao sebi zadatak da napravi posudu „Jedna-za-sve“. I tako je 1974. godine, dizajnirao i proizveo prvi primerak STAUB posude koja je bila od livenog gvožđa, a kompletno emajlirana najsavremenijom metodom u to vreme.

Danas ovo posuđe predstavlja osnovni reper za liveno emajlirano posuđe, i osnovni alat u kuhinjama najčuvenijih svetskih šefova, uključujući i Paul Bocusea.

Paul Bocuse - vlasnik tri Micheline zvezdice još od 1965. godine

Paul Bocuse – vlasnik tri Micheline zvezdice još od 1965. godine

Osnovna ideja i velika prednost u kuvanju u STAUB-u je pre svega ušteda i sačuvano bogatstvo ukusa, vitamina i svih hranjivih sastojaka hrane. Ovo je postignuto odličnim karakteristikama posude, koje omogućavaju pre svega da se kuva na niskim i srednjim temperaturama. Nema potrebe izvor toplote pojačavati na najviše temperature. Oblaganjem posude unutra sa specijalnim crnim mat emajlom, dobijena je površina koja je laka za održavanje i pranje. Posebna pogodnost je razvijeni samonatapajući sistem koji je postignut sa malim okapnim šiljcima sa unutrašnje strane poklopca.

Sistem samo-natapanja hrane

Sistem samonatapanja hrane

Time se omogućava samonatapanje hrane usled kondenzacije koja se stvara na poklopcu. To znači da ne morate često da otvarate posudu i da prelivate hranu da ne bi bila suva. Sa ovim retkim (skoro nepotrebnim) otvaranjem posude postignuto je to da se hrana ne hladi, a samim tim se skraćuje i vreme kuvanja.

staub_craftmanship

Proces livenja i emajliranja posuđa

Spoljni deo posude je takođe emajliran. Nema potrebe za presipanjem hrane i serviranje, jer je hrana u STAUB posuđu već servirana i možete je izneti pravo iz rerne na sto. Svojim dizajnom i širokom paletom boja, predstavlja posudu koja će se, kako u modernim, tako i u klasičnim enterijerima, uklopiti i delovati dominantno na stolu.

Pored posuđa od livenog gvožđa, STAUB se može pohvaliti i kreramičkim posudama koje odlikuje odsustvo termičkog šoka. To znači da je moguće posudu sa hranom koja je polupripremljena i zamrznuta, staviti direktno u rernu bez prethodnog odmrzavanja, bez bojazni od pucanja i oštećenja.

Na kraju, važno je istaći da je liveno STAUB posuđe moguće koristiti na svim izvorima toplote, uključujući i indukcionu ploču. Fantastična distribucija toplote, omogućava da hrana dugo ostane topla ili hladna (ukoliko je prethodno bila u frižideru ili zamrzivaču) kada je već servirana na stolu. Na taj način STAUB posuđe postaje nezaobilazni deo serviranja svih toplih i hladnih predjela, jela, umaka…

staub_header_company

U junu 2008. godine, STAUB je postao deo prestižne Zwilling J.A.Henckels grupacije.


PREUZIMANJE NAJNOVIJIH KATALOGA STAUB-a:

 1. STAUB Catalog 2019
 2. STAUB Ceramic_Optimized

Pogledajte koje su to višestruke prednosti u odnosu na posuđe koje je emajlirano svetlim sjajnim emajlom:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Joksim
  March 21, 2018 at 3:44 pm

  Vrlo smo zadovoljni sa Staubom. Svw preporuke.

  • Reply
   Serotonin
   March 21, 2018 at 3:45 pm

   Drago nam je da čujemo ovakve utiske…

  Leave a Reply

  three × 1 =