Priča o STAUB posuđu počinje u francuskoj Alsace regiji. U ovom istorijski bogatom delu, gde se posebna pažnja posvećivala hrani i zanatstvu, Francis Staub je dao sebi zadatak da napravi posudu „Jedna-za-sve“. I tako je 1974. godine, dizajnirao i proizveo prvi primerak STAUB posude koja je bila od livenog gvožđa, a kompletno emajlirana najsavremenijom metodom u to vreme.
Danas ovo posuđe predstavlja osnovni reper za liveno emajlirano posuđe, i osnovni alat u kuhinjama najčuvenijih svetskih šefova, uključujući i Paul Bocusea.
Osnovna ideja i velika prednost u kuvanju u STAUB-u je pre svega ušteda i sačuvano bogatstvo ukusa, vitamina i svih hranjivih sastojaka hrane. Ovo je postignuto odličnim karakteristikama posude, koje omogućavaju pre svega da se kuva na niskim i srednjim temperaturama. Nema potrebe izvor toplote pojačavati na najviše temperature. Oblaganjem posude unutra sa specijalnim crnim mat emajlom, dobijena je površina koja je laka za održavanje i pranje. Posebna pogodnost je razvijeni samonatapajući sistem koji je postignut sa malim okapnim šiljcima sa unutrašnje strane poklopca.
Time se omogućava samonatapanje hrane usled kondenzacije koja se stvara na poklopcu. To znači da ne morate često da otvarate posudu i da prelivate hranu da ne bi bila suva. Sa ovim retkim (skoro nepotrebnim) otvaranjem posude postignuto je to da se hrana ne hladi, a samim tim se skraćuje i vreme kuvanja.
Spoljni deo posude je takođe emajliran. Nema potrebe za presipanjem hrane i serviranje, jer je hrana u STAUB posuđu već servirana i možete je izneti pravo iz rerne na sto. Svojim dizajnom i širokom paletom boja, predstavlja posudu koja će se, kako u modernim, tako i u klasičnim enterijerima, uklopiti i delovati dominantno na stolu.
Pored posuđa od livenog gvožđa, STAUB se može pohvaliti i kreramičkim posudama koje odlikuje odsustvo termičkog šoka. To znači da je moguće posudu sa hranom koja je polupripremljena i zamrznuta, staviti direktno u rernu bez prethodnog odmrzavanja, bez bojazni od pucanja i oštećenja.
Na kraju, važno je istaći da je liveno STAUB posuđe moguće koristiti na svim izvorima toplote, uključujući i indukcionu ploču. Fantastična distribucija toplote, omogućava da hrana dugo ostane topla ili hladna (ukoliko je prethodno bila u frižideru ili zamrzivaču) kada je već servirana na stolu. Na taj način STAUB posuđe postaje nezaobilazni deo serviranja svih toplih i hladnih predjela, jela, umaka…
U junu 2008. godine, STAUB je postao deo prestižne Zwilling J.A.Henckels grupacije.
PREUZIMANJE NAJNOVIJIH KATALOGA STAUB-a:
2 Comments
Joksim
March 21, 2018 at 3:44 pmVrlo smo zadovoljni sa Staubom. Svw preporuke.
Serotonin
March 21, 2018 at 3:45 pmDrago nam je da čujemo ovakve utiske…